Skönsång igen

Sista matchen innan juluppehållet slutade med skönsång i omklädningsrummet. Det blev till slut en enkel seger mot Heim/Mölndal med 36-29 efter likaläge i halvtid, 15-15. Ett dåligt försvarsspel under första halvlek gjorde att göteborgarna kunde hålla jämna steg med oss. Som tur var spelade vi ett bra anfallsspel och kunde kanske gjort några mål till under första halvlek men 15 mål framåt måste räknas som godkänt. Försvaret var bättre i andra halvlek trots att vi nästan släppte in lika många mål då. En anledning till detta var att lagen bytte mål med varandra i slutet av matchen när det var avgjort. Heim försökte med punkt, dubbelpunkt och nästan trippelpunkt utan någon som helst framgång. Sakta men säkert drog vi ifrån under andra halvlek och under sista kvarten var det egentligen inget snack. Vi hade sju utvisningar mot Heims en eller två under första 50 minuterna, också det var säkert en bidragande faktor till att matchen var jämn så pass länge som den var.

Överbetyg till Oscar som framåt gjorde lite som han ville tills han blev punktad. Ted var glödhet under andra halvlek när han fick chansen och Näsman gjorde framförallt en bra andra halvlek vilket bidrog till det matchavgörande rycket.

Serien är riktigt jämn efter tolv omgångar och det enda lag som är helt avsågat är Örebro som måste vinna minst fyra matcher under våren för att undvika direkt nedflyttning, något de naturligtvis inte kommer göra om man inte lyckas göra några drömvärvningar. Annars ser det ut att bli en handfull lag som gör upp om att undvika kvalplatserna. Vi ligger för tillfället sjua men kan snabbt ramla ner i tabellen. Kan vi fortsätta spela bra och slippa skador bör vi dock kunna försvara vår sjundeplats när serien summeras i mars och varför inte avancera några placeringar!

Väl mött 2009!

Viktig seger mot Heim

Enkel seger mot Heim, kanske alltför enkelt? Det blev sex bollar, kunde kanske vart 15, viktigast nu är att direkt koppla bort det som var i helgen och fokusera på nästa söndag när det blir returmöte och oerhört viktiga poäng står på spel.

Matchen igår var inte alltför välspelad, stundtals var det riktigt bra, stundtals var det mindre bra. Lite som det varit under hösten. Kunde vi hålla koncentrationen i 60 minuter vi den här matchen med 15 bollar. Tror det undermedvetet blir så att vi slappnar av när vi känner att vi har matchen under kontroll. Avgörande var minut 20-35 när vi går från tvåmålsunderläge till ledning med sju bollar. Efter det känns det stabilt och Heim får komma så nära som fyra bollar men efter det gör vi två raka och luften går lite ur motståndarna. Oscar duktig som vanligt och Erik har verkligen höjt sig några snäpp i år och är stabil och duktig ute på kanten.

Märkligast igår: I en ganska juste och lugn tillställning utdelades 14 utvisningar. Bra domare ska inte synas så mycket under matcherna sägs det. Domarna igår var nog egentligen varken bättre eller sämre än andra domare men dessvärre sprids det en tråkig atmosfär när en domare vill synas och göra sig till på ett onormalt sätt och dessutom inte kan ha en bra dialog med spelare och ledare. Personligen tycker jag att betyget på en bra domarinsats dras ner väsentligt när det viktigaste är att springa omkring och visa vem som bestämmer och ha en nonchalant attityd till allt och alla på planen. Domarna ska skipa rättvisa och skapa trygghet på planen.

Nu blickar vi framåt mot helgen och hoppas på två nya poäng innan lite julvila väntar. Liverapportering kommer det bli från GBG på söndag om tekniken tillåter.

Svar på kommentarer: Jag kommer inte kommentera olika spelares speltid eller brist på sådan. Det är inget jag tar ställning till utan det finns andra som har större inflytande när det gäller den biten :)

Mantorp kämpar på och gör så gott de kan, det har jag aldrig sagt nåt om. Det gällde utrymmet i pressen. Fokus på Mantorp i den här bloggen? Hmm, vet inte, jag tror inte jag håller med men jag kan sluta skriva om alla andra lag.

Åtgärdat

Så där, då har man återigen fri internettillgång, skönt! Vad har hänt sen senast? Förlust mot Eslöv med tre bollar. Ser bra ut på pappret. Ger tyvärr inga poäng. Dålig första halvlek, nästan ifatt i andra men orkar inte riktigt hela vägen men återigen en bra prestation. Vi får inte storstryk av topplagen vilket är positivt men för att bli ett topplag måste de jämna matcherna vinnas. I år blir vi inte ett topplag men vi ska absolut inte ramla ur serien.

Nu väntar dubbelmöte med bottenkonkurrenten Heim/Mölndal. Två vinster här och det ser ganska ljust ut. Ett lag som har en duktig vänsternia med förflutet i RIK, kanske mest som junior men sen spelat i näst högsta serien ett antal säsonger. Nyckeln kommer vara att få bort honom ur spelet och lyckas dyrka upp deras försvarsspel som var bra när de vann över Mantorp i Klämman.

Nisse har vart lite sjuk och vart på sjukan och kurerat sig, skönt att han är på bättringsvägen. Macke vänsterhänt har förmodligen ett trasigt korsband i knät och blir i såna fall borta nio månader ungefär tror jag.

För övrigt måste jag nämna Correns extrema Mantorpsfavorisering. Mantorp och vi krigar runt strecket i tabellen. Corren skriver om stackars Mantorp i en krönika och att de har två viktiga matcher mot odugliga Örebro framför sig. De nämner inte våra viktiga matcher överhuvudtaget. Vill Corren kanske ha Östergötlands bästa handbollslag ute i Mantorp i en hall som tar 400 pers varav 40 ser hela planen... Märkligt !??!

Tråkig förlust

Det finns förluster och så finns det tråkiga förluster. Lördagsmatchen hör nog till den senare kategorin. När man kanske hade förväntat sig att Kärra skulle tröttna och vi skulle kunna utnyttja det ungdomliga springet i benen ännu mer blev det tvärtom. Kärra spelade otroligt smart och fick matchen precis dit man ville. Under första halvlek drog Kärra ner tempot och vi saknade förmågan att dra upp tempot. Detta gjorde sannolikt att Kärra kunde spara de krafter de behövde för att sakta men säkert gå ifrån oss under andra halvlek och sanningen att säga var det ju inget snack sista kvarten, vi kom aldrig riktigt nära. En taktisk triumf skulle jag kalla det.

En annan starkt bidragande orsak till förlusten var spelet i 6-5, 6-4, 4-6 och 5-6. Kärra behärskade det bra mycket bättre än vad vi gjorde. Vi blir lite för ivriga i både 6-5 och 5-6. Där måste vi bli smartare och kanske inte ta ett halvläge när det är 20 sekunder kvar av utvisningen. Tråkigt att snacka om rutin hit och rutin dit men i dessa fall är rutin verkligen viktigt. Vi kommer bli bättre och bättre på detta.

Som sagt så var det synd att vi inte lyckades dra ifrån med 5-6 bollar i första halvlek då vi ändå spelade bra. Vi får gratulera Kärra och ta nya tag under kommande lördag när serieledarna från Eslöv väntar!